Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 887 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

O mnie

Kasia...po prostu mama Nikodka kochająca jeść jeść i jeść;) poza tym czytać i fotografować,łącząc to wszystko powstała moja miłość do kuchni... kontakt: kasiaszel2@wp.pl

O moim bloogu

Raj wcale nie jest tak daleko - jest w Mysiej kuchni :) Ciepłej, pachnącej... Jeden kęs i reszta świata zostaje za drzwiami ... przepisy i zdjęcia na tym blogu są mojego autorstwa, więc jakiekolwie...

więcej...

Raj wcale nie jest tak daleko - jest w Mysiej kuchni :) Ciepłej, pachnącej... Jeden kęs i reszta świata zostaje za drzwiami ... przepisy i zdjęcia na tym blogu są mojego autorstwa, więc jakiekolwiek ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

schowaj...
przepisy na ciasta

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 2581111
Bloog istnieje od: 2430 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl

Zdjęcia w galeriach.


KURCZAK PO TAJSKU

środa, 12 lipca 2017 12:48

 

 

 

Składniki

 

6 pałek z kurczaka  (mogą być całe udka lecz czas duszeni się nieco wydłuży)

łyżka oleju sezamowego

6 ząbków czosnku

6 łyżek sosu sojowego  ( najlepiej ciemnego)

1 łyżka cukru brązowego

1 cebula

kilka łyżek wody ( ok 0,5 szklanki )

papryczka chilli

 

Wykonanie:

W misce mieszamy sos sojowy z chilli oraz cukrem, dodajemy mięso z kurczaka i delikatnie je obtaczamy.

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i dodajemy czosnek, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy ok 3 -6 minut.

Wkładamy mięso i dalej smażymy do 10 minut.

najlepiej dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem jeszcze kilka minut.

 

 

DSCN1455.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

PENNE Z KLOPSIKAMI W SOSIE SEROWYM

poniedziałek, 26 czerwca 2017 6:10

 

 

 

Składniki:

300 gram zmielonego mięsa

1 cebula

ok 150 gram pieczarek

3-4 łyżki startego parmezanu

200 ml śmietany 30%

sól

chilli

natka pietruszki wg smaku

makaron penne

 

Wykonanie:

Mięso z przyprawami mieszamy i formujemy klopsiki, podsmażamy je przez kilka minut po czym dodajemy pokrojoną cebulę oraz pieczarki i nadal smażymy.

Następnie wlewamy śmietanę i dusimy pod przykryciem do 5 minut, dodajemy parmezan i mieszając dogotowujemy ok 3-4 minut. Łączymy z ugotowanym makaronem.

 

 

DSCN1387.JPG

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

NALEŚNIKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

niedziela, 25 czerwca 2017 13:20

 

 

 

Składniki:

 

1,5 szklanki mleka

9-10 łyżek mąki

2 jajka

szczypta soli

cukier waniliowy

2 łyżki masła

budyń waniliowy

1 łyżka cukru pudru

 

Wykonanie

 

Z mąki, mleka, jaj, cukru waniliowego oraz szczypty soli miksujemy ciasto na placki naleśnikowe

Wypiekamy naleśniki. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu choć ja wolę zrobiony domowym sposobem....

Następnie dodajemy masło oraz cukier puder i całość ucieramy lub miksujemy na gładką masę. Smarujemy tak przygotowanym kremem naleśniki . Podajemy z owocami oraz śmietaną.

 

 

DSCN1438.JPG

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z SEREM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

czwartek, 22 czerwca 2017 7:00

 

 

 

Składniki:

 

600 gram mąki

300 ml wody

4 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka drożdży

sól

kulka mozzarelli

czosnek

oliwki

3 pieczarki

masło (ok 1 łyżka)

sos pomidorowy ( polecam Cirio )

zioła

 

Wykonanie:

 

Z ciepłej wody, mąki, oliwy oraz drożdży wyrabiamy ciasto i odkładamy je na około 15 minut.

Na maśle podsmażamy cebulę oraz pieczarki. Szynkę oraz mozzarellę kroimy w plasterki jak i czosnek oraz oliwki.

Ciasto wałkujemy na ok 0,5 cm i smarujemy je sosem. Na to nakładamy szynkę, cebulę z pieczarkami oraz szynkę, posypujemy ziołami. Zwijamy jak struclę i kroimy w około 1,5 cm plastry. układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

DSCN1406.JPG

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW, BAKŁAŻANA I POMIDORÓW

poniedziałek, 19 czerwca 2017 8:57

 

 

 

Składniki:

 

5 podgotowanych ziemniaków

1 bakłażan

3 pomidory

zioła np. tymianek, oregano, lubczyk(wg smaku)

sól

pieprz

oliwa

żółty ser

2-3 łyżki startego parmezanu

 

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą . Warzywa kroimy w plastry a żółty ser trzemy na tarce.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Plastry warzyw posypujemy przyprawami oraz parmezanem, układamy je na przemian w naczyniu. Całość delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy żółtym serem.  Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok 20 minut najlepiej włączając pod koniec górny termoobieg. Zapiekanka ta idealnie komponuje się z tuńczykiem z grilla. Smacznego :)

 

 

DSCN1297.JPG

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


piątek, 20 października 2017

Licznik odwiedzin:  2 581 111